Hoe borg je je zorgplicht als MKB-adviseur nou eigenlijk?

Een MKB-adviseur is verantwoordelijk voor het inventariseren en analyseren van bedrijfs- en werkgeversrisico's bij zijn/haar klanten. Deze analyse moet uitmonden in een compliant, reproduceerbaar advies dat met de klant moet worden besproken. Hoe zorg je er nu voor dat niets over het hoofd wordt gezien? Want een fout is snel gemaakt in het 'oerwoud' van potentiële risico' s. De klant gaat ervan uit dat de adviseur de specialist is. Iemand die 'alles weet'.
Als adviseur moet je dus weten wat je moet weten. Je moet daarom weten wat je moet vragen. En wat je vervolgens met het antwoord moet doen. In de huidige tijd vraagt deze adviesrol om structuur. Het is haast niet te doen om 'het uit het hoofd' te doen of middels een checklist.

Wij hebben er 7 jaar over gedaan om unieke software te ontwikkelen waarmee en waardoor bovenstaand proces compleet, diepgaand, geautomatiseerd en 'niets-over-het-hoofd-ziend' werkt.

Het lag in de bedoeling om onze software (Risk Explorer) voor 'eigen gebruik' binnen onze assurantiemakelaardij te houden, maar hebben op veler verzoek 2 jaar geleden besloten om het aan te bieden aan de adviesmarkt. 
Iedereen heeft natuurlijk zijn eigen ziens- en werkwijze. 
Ik ben benieuwd hoe vakgenoten op hun eigen wijze structuur aanbrengen in dit integrale adviesproces.
Ik heb over mijn visie en over bovengeschetst proces een boek geschreven (ga naar onze homepage www.riskexplorer.nl en download direct een gratis exemplaar). Ik vind namelijk dat iedereen eigenlijk zijn 'eigen boek' zou moeten schrijven. Zo kunnen we van elkaar leren!

Ewout Strijker
Directeur Risk Explorer